BLOGUJEME O SÉRU

01. 03. 2023

ESTROGENOVÁ DOMINANCE JE PEKLEM PRO MNOHO ŽEN

Žijeme v době, kdy je hormonální systém těla odhalen. NE vždy ale máte hormony vyladěné. A umíte své hormony vyladit? Jednou z nejčastější hormonální poruchou žen je tzv. estrogenová dominanace. Víte o co jde? Jak se estrogenová dominance projevuje? Proč je nebezpečná? S jakými dalšími problémy může být zaměnitelná? A víte, jak ji řešit? Pojďme si na estrogen a progesteron posvítit.

07. 02. 2023

Box je psychická hra stejně jako fyzická

Poškození a smrt vždy rámovaly box. Tato tvrdá pravda znamená, že navzdory chaosu mimo ring je box šokujícím způsobem skutečný. Může zmrzačit a dokonce zabít, ale v podivném paradoxu box také způsobuje, že se většina bojovníků cítí intenzivněji naživu než cokoli jiného. Část tohoto transu se přenáší na diváky a proto je box pro některé lidi tak přitažlivý. Proto box nezmizí, proto box jako bojový sport bude žít dál. Jenže, kdo se chce starat o bojovníky, na které se dívá? Pokud tito lidé chtějí, aby bojovníci byli po boxu v pořádku, pak jedinou nadějí je vzdělávat novou generaci bojovníků a trenérů. My, SĒRUM, cítíme povinnost dostat box z temných dob, protože tyto informace jsou na dosah ruky. Udivuje nás, že box tímto způsobem bojovníkům nepomáhá.

15. 01. 2023

Sedm zásad dlouhověkosti, díl I.

Co stojí za dlouhověkostí? Jakmile zestárne nějaká buňka, zestárnete i vy. Jsou výjimky, kdy se stane, že dlouhověkost vyhrajete jako v loterii díky specifickým mutacím, které umožňují určitým rodovým liniím žít sto a více let. Faktem je, že v dnešní době představuje dlouhověkost matoucí pojem tvořený geny, rizikovými faktory a medikamenty, jež napomáhají rozvoji medicínsko-farmaceutického komplexu. Zaměření na léky vám ale omezuje snahu věnovat se účinné prevenci s efektem a bez nežádoucích účinků. Právě díky prevenci můžete prodloužit pravděpodobnou délku svého života v poměrně zdravé kondici. Pojďme se podívat, jak na to.

09. 01. 2023

Pomůže vám někdo, když vyhoříte?

Stále více z nás trpí syndromem vyhoření. Je to problém, který se projevuje v oblasti psychické, ale i v oblasti fyzické. Ne vždy je lékaři správně vyšetřen. Ne vždy přípravky, které jsou na českém trhu k mání, se syndromem vyhoření pomáhají. Jak syndrom vyhoření vznikne? Za jakých podmínek „vyhoříte“? A pozná lékař, že jste vyhořeli? Jak si můžete pomoci sami? A které klíčové laboratorní parametry byste měli Vy nebo váš lékař sledovat?

09. 12. 2022

Taurin: proč a jak zpomaluje stárnutí mozku?

O aminokyselině l-taurin (dále taurin) asi každý někde něco slyšel. Zpravidla převažuje dojem, že taurin je jen součástí energetických drinků. Zapomíná se, jak kruciální je jeho dostatek pro naše tělo, zejména pro mozek. Taurin má schopnost urychlovat vznik nových mozkových buněk a spojů mezi nimi a to i ve stáří. Jeho dostatečné množství chrání mozek před neurotoxiny a zároveň snižuje míru poškození mozku po mozkové mrtvici či v důsledku zranění. Jeho tvorba organismem však během stárnutí klesá. Proto byste ho měli začít doplňovat.

03. 12. 2022

Dítě, které špatně spí, přináší pekelné stavy sobě i rodičům

Většina rodičů zná nevyspání z období, kdy dítě bylo velmi malé, trpělo „prdíky“ či se mu prořezávaly zoubky. Co když ale nespavost dítěti zůstane a dítě vám špatně usíná, několikrát se v noci probouzí a časně ráno vstává celé dětství až do 18let? Dokáže si někdo vůbec představit, jaké dalekosáhlé zdravotní následky přináší dlouhodobá nespavost dítěte pro něj, ale také pro rodiče? Dokážete si představit, že byste po 17let každou noc pětkrát vstávali k dítěti a přitom normálně pracovali? A dokážete si představit, že tím vším jsem si já s manželem a naším dítětem prošla? A dokážete si představit, že to nikoho nezajímalo? Že pomoc lékařů nepřinášela krom děsivých nežádoucích účinků jimi předepsaných medikamentů téměř nic? A že se nakonec pomoc našla? Zní to neuvěřitelně, nicméně tento příběh pojí celý projekt SĒRUM dohromady.