BLOGUJEME O SÉRU

04. 11. 2021

GLUTAMÁT v jídle i v mozku: Jak může škodit?

V malém množství glutamát potřebujeme k myšlení, v množství vyšším nám však poškozuje mozek. Obecně lidé s vyšší inteligencí tvoří glutamátu v mozku více, než lidé méně inteligentní. Když intenzivně myslíme, tvoříme více glutamátu. Když jíme potraviny ochucené glutamátem, tak náš mozek je též poškozován. Jak o mozek pečovat, aby mozek netrpěl z následků velkého množství glutamátu?

03. 11. 2021

Čím víc alkoholu, tím víc trápení pro váš mozek

Alkohol nám sice přináší psychické uvolnění, ale vypití i malého množství alkoholu poškozuje náš mozek a zhoršuje naše kognitivní schopnosti, jako je paměť, koncentrace a neuroplasticita. Proč tomu tak je? Alkohol se totiž odbourává nejen v játrech, ale i v mozku. Jak s tímto faktem naložit, když chceme pít alkohol a nepoškozovat mozek?

03. 11. 2021

Přehlížený dopamin: pro dobrý pocit ze života je nutnost

Dopamin je hormon zodpovědný za pocit chuti rozdat si to třeba s celým světem, i kdyby trakaře padaly. V našem mozku reguluje systém „odměny a slasti“, tedy naše emoce. Optimální hladina dopaminu je, krom jiného, pro dobrý pocit ze života velmi důležitá. Když je jeho hladina nízká, máme problém hluboce se ponořit do náročnějšího úkolu. Na dopaminu též může vzniknout závislost. Hladinu dopaminu lze optimalizovat určitým chováním, návyky, ale též péčí o mozek a jeho výživu.